søndag 27. november 2011

Kjemp for gardsnavn

"Midtre Skrefsrud anno 2011"
Beliggende i Skrefsrudgrenda mellom Øvre og Nedre Skrefsrud og mellom Birkebeinervegen og Mesnaelva.
Bruket er skilt ut fra Lysgård/Skrefsrud. Grenda bestod tidligere av flere husmannsplasser. På 1930-tallet overtok eldste sønn på Lysgård tre av husmannsplassene og slo de sammen til et bruk. Det var Øvre- og Midtre Skrefsrud og Jorud.
Tunet på Midtre Skrefsrud var opprinnelig plassert på oversiden av vegen. På 1950-tallet ble deler av eiendommen på nedsiden av vegen skilt ut, og nye hus satt opp av Gunner (Anton) Nysveen, som opprinnelig var «innerst» på Midtre Skrefsrud.
Dagens Midtre Skrefsrud er bare deler av den opprinnelige, og er også blitt kalt «Nysveen på Skrefsrud», "Jørstad på Skrefsrud" og nå "Hernes på Skrefsrud" etter de som har bodd / bor her.
Kjemp for gardsnavn -artikkel fra www.landbruket.no
Gardsnavn er blant våre viktigste kulturminner, og forteller om historieutvikling, livsgrunnlag og lokal geografi. Etter omlegging av postadresser har gradsvis kunnskapen om lokale navn blitt borte hos oppvoksende generasjon. Hva gårdsnavnene betyr.

Dersom noen veit betydningen av navnet Skrefsrud, vil jeg bli veldig glad for en forklaring.
Navnet -rud tyder på at grenda skulle vært ryddet mellom Olav den Helliges tid og Svartedauen, men mine kilder går ikke lengre tilbake enn 1766 da plassen for første gang er nevnt i forbindelse med salg av gården Lysgård...
I tillegg til informasjon i Husmannsplass-bøkene til  Fåberg og Lillehammer historielag, finner man også litt info i Hattestadpermene under gården Lysgård.
________________________________________________________________________
Jeg har i etterkant av det som står skrevet ovenfor vært i kontakt med Språkteigen på NRK P2 og Universitetet i Oslo sin spesialist på *rud-navn Margit Harsson,  og selvfølgelig vår mentor i lokal gårdshistorie Ole Rønning. Svarbrevet fra Margit Harsson sier noe om at Skrefsrudnavnet kan sporet tilbake til 16-1700-tallet via kirkebøker og sannsynligvis ikke fra Middelalderen slik som andre rud-garder. Navnet kan ha to opprinnelsesformer:
1 ei skride med betydning jordskred eller
2 et skrev med betydning skrev, skritt, brukt som noe todelt.
Hun ressonerer noe mer rundt dette og andre lokale stedsnavn, og avviser egentlig selv mulig betydning 1 ei skride, og da gjenstår betydning 2 et skrev, hun må ha mer lokalinformasjon for å kunne si mer.

Nedenfor har jeg kopiert inn mailvekslingen med Margit Harsson.

On 17.02.2012 23:17, Thorstein Hernes wrote:
> Hei og tusen takk for raskt og suverent svar!
> Etter ditt svar har jeg kontaktet kommunens mentor innen gårdshistorie og lokalhistorie Ole Rønning. Han assosierte videre utover ditt svar pr brev og trodde kanskje han kunne utfylle litt mer:
Han sier at dialektordet for en v-formet kløft eller renne i terrenget er/ei skreve /og at han tror at dette må forholde seg til Mesnaelva som renner i grensa på eiendommen. (Ingen veit helt sikkert opphavet til Mesnaelva heller (bortsett fra at den kommer fra Mesnavanna i Ringsaker).
Han lurte også på om navnet var enda eldre fordi han trodde at Skrefsrud garden ble lagt inn under Lysgaard i forbindelse med matrikkeltildelinga, men har aldri klart å dokumentere dette. Det er dokumentert at et tilsvarende bruk som låg i kongens almenning (Dagsveen), nektet å la seg legge under storgarden og ville betale sine huder og skinn selv, og forble et selvstendig bruk med eget matrikkelnummer. I Skrefsrudgrenda har vi også to andre bruk som heter Henningrud og Jorud, som er nedlagt og forlatt, kun med hustufter igjen. Siden det er vanlig med rud-navn fra middelalderen med mannsnavn lurer jeg i den forbindelse på om kanskje at Skrefs kan være et mannsnavn, slik som Jo og Henning???
 
Veiene som du har sett på kartet er av nyere dato og sprengt seg inn i  terrenget i forbindelse med OL utbygginga. De gamle “kjerrevegene” vegene har en annen og rettere og brattere trasè, og endte opp som en blindveg inne på tunet på den øverste Skrefsrudgarden før OL. Tusen takk for veldig hjelpsomt svar. Tusen tusen takk!
_____________________________
 
Til Thorstein Hernes,

Takk for hyggelig tilbakemelding. Du nevner Jorud og Henningrud, og stiller et relevant spørsmål om ikke Skrefsrud også kan ha et mannsnavn som forledd. Det er godt mulig, men jeg finner bare ikke noen eksempler på at skref / skrev er brukt som mannsnavn eller tilnavn. Jeg har leita i både norske, svenske og danske navnebøker, men uten resultat. Men tilnavn ble mye brukt før, og mange har sikkert eksistert uten å sette spor etter seg i navnebøker, så vi kan ikke helt avvise muligheten.
Ellers har jeg funnet et navn Skrevåkeren i Båhuslen i Sverige, et navn åkeren fikk fordi den «skrevar isär i två flikar» og fordi åkeren deler seg som en «hötjuga på var sida om ett stort stenrös» [hötjuga = todelt høygaffel] (OGB V). Det er ikke uvanlig at et jorde (åker, teig, rydning) har fått navn på grunn av en bestemt form. Men i dag kan det selvsagt være vanskelig å «bevise» en bestemt form, for med tiden kan den ha endret seg ganske mye. Ellers synes jeg tolkningen kløft
(elvekløft) har mye for seg. Men jeg tror vi må leve med at navnet er flertydig, og at vi ikke kan konkludere med en helt sikker tolkning.

Vennlig hilsen Margit Harsson

lørdag 26. november 2011

Alltid beredt!

I høst har Håkon starta på speideren i Lillehammer Speidergruppe på Speiderhuset. Det har vært en meget hyggelig erfaring både for far og sønn. Meget trygge og tydelige ledere og varierte skikkelige aktiviteter. Det er utrolig hvor mye en lærevillig 6-åring får med seg av teori og praksis bare han får lov til å prøve! 
Neste uke er det klart for at Beverkolonien blir opptatt som ekte speidere, med utdeling av skjerf og gjentagelse av speiderløftet.
Norges speiderforbud sin hjemmeside gir god informasjon om hva som foregår, og om dere har lyst til å bli med sjekk denne siden til Lillehammer Speiderne.
Ulike speideraktiviteter på vervedag i Lillehammer Speideren

Unge og gamle speidere samlet til jubileumsfeiring på speiderhytta

Hinderløype Sorgendalskogen

Bålpause for JOTA/JOTI deltagere

Introduksjon i walkie talkie. "2 dette er 9 over"

Radiosamtale med trødelagsspeidere på JOTA

mandag 21. november 2011

Ted talks link

Etter IKT studiet har jeg blitt oppmerksom på hvor lite vi egentlig benytter oss av IKT mulighetene i hverdagen og i skolen.
Selv er jeg ikke særlig glad for å slippe poden på 6 og mellomstejenta på 4 år fritt frem på internett, men jeg er helt klart glad for den tiden de bruker på pedagogiske spill og programvare. Utfordringen er jo at de har jo ikke akkurat ennå utviklet sin kritiske sans og vurderingsevne innen sikkerhet Derfor er det tvingende nødvendig at vi som foreldre er med på navigeringen på datamaskinene,  på den måten klarer vi jo også å følge med på utviklingen av IKT... Sjekk denne linken:
Ted Talks link for de som er opptatt av IKT og barn

lørdag 1. oktober 2011

torsdag 8. september 2011

En helt vanlig dag i Birkebeinervegen

KennethMoen i sin rallybil kjørte forbi her om dagen...

Kenneth Moen  (Kenny Moen) er internasjonal stjerne som kjører mye i USA. Han var hjemmom  en tur for å lage reklamefilm i Birkebeinervegen. Lengre film av kjøreturen opp hele vegen kommer etterhvert på YouTube, søkeord vil være Kennet Moen Olympiaparken Lillehammer.

søndag 4. september 2011

Håkon hos tannlegen

Håkon er heldig og får hjelp av Anita både med haitenna og jekslene...

søndag 7. august 2011

Dagens kommentar fra datter på 4 år

I dag under middagen spurte min herlige datter om hvorfor det fantes både mennesker og dyr på jorda og ikke bare løver...

Godt spørsmål svarte jeg.....

Slike episoder er en av årsakene til at man skal ha barn, for  å holde oss barnlige til sinns, og for å holde oss undrende til livet! Barn er forøvrig for oss mennesker som blomster er i naturen!

torsdag 26. mai 2011

BUL Mygg 1 G2005 fotballag

Håkon har starta på fotballtrening og har deltatt på sin første turnering. Det er enkle regler, når de spiller kamp. Prøv å få ballen i mål på andre siden, og ikke bruk henda. Innkast med henda over hodet. Dersom det ene laget leder med fem mål kan de andre bruke alle reservespillerne om de ønsker det, slik at de som ligger under blir litt bedre... Største tapet var 9-0 og beste kampen endte 1-1. Og alle var stolte og trodde de hadde vunnet en kamp eller to;)???
Lagfoto. Håkon nr 3 fra venstre og treneren Tom Henry er bak målet for å hente medspiller nr 7...

Pappa sitt heiaskilt!

Bratt læringskurve. Turnering etter ei felles trening:)

BUL Bossekopp Ungdomslag har barneidrett i hele vinter og nå har de fotball på planen i hele vår. De har klart å tromme sammen tre mygglag. Vi har trening hver tirsdag fra 17-18 og skal delta på tre turneringer før sommerferien. (Alta, Tverrelvdalen og Øksfjord).
Vi trener på å slå passninger med innsiden av foten og føre ballen i fart, samt skyte mot mål, Brorparten av treninga kampspill mot hverandre. Alle myggene har med egen ball på treninga, fotballsko og leggskinner.

Spikking med ungan

Vi spikker minkepinner, pippil og tussefløyter om dagen:)
Jeg lærte meg to godkjente spikketeknikker av Halvor Høibø den gangen jeg var på sopelimekurs i 2002. Siden den gang har jeg hjulpet utallige unger med spikking, både på skole, barnehage, Maihaugen og med egne unger, og det har ikke vært et eneste uhell !!
Cluet er at med riktig teknikk er det ikke mulig å sleive borti med kniven...

Hånda skal holde godt rundt skaftet. (Det er ikke lov med tommelen oppå ryggen på bladet). Det er håndleddet som skal føre eggen i riktig vinkel.
God avstand mellom de som spikker
Alternativ 1 er å legge emnet i handa godt ned i fanget, og la handa hvile ut mot siden du har kniven i. Deretter er det bare å spikke så mye man vil.
Håkon 6 år.

Alternativ 2 er å sitte som "En gammel gubbe på en stubbe", og la albuene hvile på knærne, med emne i den enehanda og kniven i den andre hånda. (Albuer og knær skal berøre hverandre til enhver tid).
Spikk i veg.




Innimellom må en god spikker også spikke litt mot seg selv (noe man vanligvis får høre at ikke er lov...). Dette er helt trygt dersom man passer på atkniven og tommelen er på hver sin side av emnet.
Spikking mot deg selv, på en sikker måte...

Snekring

For å slippe å springe ut å ta inn klesvask dersom det regner har svigermor ønsket seg et tak over klessnora. Taket er nå ferdig.

Verdens lengste paradis


Hos naboen Josefine (og Amalie) har ungan laga verdens lengste paradis på ca 150 hopperuter med pauseruter på sidene. Alle rutene var nummerert opp til og med rute nr 118... Alt mens de venta på Isbilen....

tirsdag 17. mai 2011

Khan academy

Vi trenger skoler der elever treffes for å utvikle sosiale ferdigheter og de generelle delene av læreplanen, men det trenger ikke nødvendigvis være en skolen, men hvilket som helst sosiokulturelt egnet sted, som en skog, laberatorium, gamlehjem, verksted, bakeri, slakteri osv.
Kunnskapen skal læreren i utgangspunktet besitte, og det er ingen tvil om at fagkompetanse er den viktigste egenskapen til en lærer. Ikke bare skal han kunne en fremgangsmåte, men han skal kunne mange fremgangsmåter i samme oppgave og kunne diagnostisere hva elevene tenker, men det er ikke alltid læreren har den beste metoden. Det er en kunst å undervise, og det er ikke alltid man treffer målgruppen.
Med IKT har vi tilgang til mange og etterhvert ubegrensa digitale læringsressurser, og det vil selvfølgelig være opp til en kvalifisert lærer å vurdere om disse DLR er gode nok til egen undervisning. Det er også mange ganger fint for en lærer å se hvordan andre gjør det for å utvikle seg selv. Med Khans Academy har vi mulighet til å utvikle oss selv og lære hvordan vi skal nærme oss de digitalt innfødte elevene. Så til alle læringssugne mennesker unge som gamle. Her har dere linken dere kan bruke for å repetere eller lære dere noe nytt: Khans Academy. 52 millioner elever/studenter har benyttet seg av denne unike mannen som har laget ca 2200 leksjoner i alt mulig rart. Hans mål er å lage online leksjoner i alle fag på alle nivå helt fram til den dagen han dør om sikkert ca 70 år;) Go go Khan!

Nå kan jeg som lærer gi elevene lekse å se en av Khans leksjoner om en nytt tema i eget tempo hjemme, så kan de gjøre "leksene" på skolen sammen med meg!!

mandag 16. mai 2011

Muntlig eksamen i IKT for lærere

Jeg har jobbet godt med faget gjennom hele året, siden jeg har satt av to hele dager i uka til å jobbe med oppgavene. Det har vært et utelukkende nettstudium med to frivillige samlinger, alle kommunikasjon har foregått på Fronter og ulike diskusjonsforum på nett. Jeg har ikke printet ut et A4 ark i løpet av hele studiet og er glad jeg har blitt papirløs. (Har lyst til å jobbe mere med digitale mapper når jeg kommer tilbake til egen jobb, men dette har jo mye med evt tilgang til elevmaskiner... Jeg har blitt veldig inspirert til å jobbe mer med IKT i utdanningen. Frem til eksamen prøvde jeg å lage en wiki som jeg inviterte alle medstudenter til å delta i, men ingen kastet seg på, likevel fikk jeg repetert alt fagstoff og laget meg en webportal jeg tenkte jeg skulle bruke på eksamen, der jeg kjapt kunne klikke frem og tilbake på telefonen dersom jeg fikk behov under eksamen.

Jeg var utrolig spent siden jeg aldri har lyktes på muntlig eksamen tidligere, og hadde en plan før jeg gikk inn, men siden min adroid nettleser konka etter å ha vist en side til sensor, måtte jeg bable i vei om saker og ting jeg absolutt ikke hadde tenkt å snakke om, og som absolutt ikke talte til min fordel, men dæsken. Jeg må ha gjort det med utrolig overbevisning.
Rart hvordan jeg klarte med bare på å snakke generellt om saker og ting. Alle detaljene og stukturen hadde jeg jo forberedt på webportalen, men det gikk jo så raskt at jeg nok ikke hadde rukket å gå igjenom alt allikevel. Jeg er veldig godt fornøyd med året!!

Tur til Storlslett i Nord Troms

Kjørepause i fjæra

Lemmenår med mye, veldig mye daue lemmen overalt! (I alta er den fjellmarkmusår!!!)

Ørjan foran Lilleslett 14

Vannleik på Moan skole. Hvem fikk pinnen først gjennom røret??

En støttende hånd

Amerikans aquina itu-valp
Min gamle gode venn fra Befalsskolen har flyttet til Nord Reisa kun 18 mil fra Alta. Dermed ville vi komme på besøk og fikk ei drømmehelg med fint vær og hyggelig samvær for hele familien.
Nord Troms er heftig med knallhvit glinsende snø i brattefjell ned mot bjørkeskogen før fjorden. Kallsol og blå himmel gir utrolige kontraster!!



Lamming på Holmen



Det er lammings tid, og min svoger har en lur oppskrift på hvordan man skal unngå rovdyrtap. Passe mange sauer slik at han selv har nok fòr i rundballer og innmarksbeite. Sein lamming for at groen på beite skal være god nok til å tåle beitetrykket, sein flytting til fjellbeite for at vegetasjonen i fjellet skal ha kommet skikkelig i gang. Dermed unngår han vekststagnasjoner i utviklinga til lamma. Noe som gir veldig store og sterke lam, som rovdyra ikke greier å ta...


Førskoledag på Lillehammer

Vi får skolegutt til høsten og da hører det med at 6-åringene skal på førskoledag for å møte sine nye lærere og klassekamerater. Vi sokner til Kringsjå skole, og måtte selfølgelig delta på dette selv om reisa ble lang:)
Vi fikk møte gammel og ny familie, vennene til både stor og liten. Vi er veldig godt fornøyd med Dream team på Kringsjå skole og Håkon vil helst begynne på skolen med det samme.
Møte med kamerater i barnehagen. Hele gjengen klarte å rømme fra spesialknutemester Kristoffer sin superknute;)

Utprøving av skolegården dagen før

Klasseopprop

Samlingsstund

Arbeidsbok

onsdag 27. april 2011

Treskjærerklubben frakt vørkje

Mangletre
Med mye fritid var det herlig å få strata opp igjen med treskjæring etter jul. Jeg hadde i utgangspunktet mange planer som skulle ferdigstilles i løpet av året, men treskjæring er et tidkrevende arbeid og det er flere kvelder det kun er en håndfull fliser på gulvet. Det blir mye spekulering på hvordan man skal skjære, når man ikke er så trent...
Leffen er godt i gang med ei spekefjøl og jeg driver å suller med mangletreet, som ble påbegynt som en forlovelsesgave til Kine i 2003. Jeg har gjort andre ting i mellomtiden, men håper jeg blir ferdig før sommeren. Gruer meg til å skjære inn nervene med geizfussen....

tirsdag 26. april 2011

Sykkel gjennombrudd

I dag 26. april 2011 overvant Håkon syklesperren og syklet som en prest.... Han har nok kunnet sykle en stund, men har ikke vært motivert for å ta av støttehjulene. I dag var det derimot intet valg og han smilte som ei sol, når han oppdaget hvor lett det var.... Herlig opplevelse for en bekymret pappa og sønn!!

Sigrid er jo selvfølgelig uredd og har mast om å sykle uten støttehjul i hele vår. I dag syklet også hun sine første 6 meter uten støttehjul, men vi skal tilpasse sykkelen bedre så sykler nok også hun som en prest i løpet av uka!!
SØNDAG 1. MAI SYKLET SIGRID SOM EN PREST OGSÅ; Utrolig mye enklere å dra på tur nå. Nå er vi plutselig mobile!!!

Norunn kjører nok best i barnevogna foreløpig:)

Påske 2011

Denne påsken starta på hyttetur i Bollo i Palmehelga sammen med svigerinne med familie. Onsdagen kom bror og nieser på Finnmarkspåske, som vi fylte med scooterturer og Påskefestival i Kautokeino, der vi deltok på påskeskirenn, VM i reinkappkjøring, Sami Grand Prix, Juhls og Pilking
Kiting på Stouras Javvre

VM reinkappkjøring

Fjellstua i Cunovoupmi

Flytting av rein til vårbeite

Premieutdeling turistklassen under VM i sledekjøring med rein.  Niese på 3. plass og meg selv på 5. plass...

Med kjøretillatelse til Bæskades hytta

Hvilepuls på isen

Kjøp av 40 skinn

Solnedgang på vidda

Mye kos og lite pilking

Påskeskirenn. 0-renn med 13 sek differanse holdt ikke til premie...

Rast i skierrien

Fra venstre: ordføreren i Kautokeino Klemet Erland Hætta, tolk fra Jokkmokk i Sverige og med mikrofonen Ivar  Utsi som klarte å ønske velkommen på arabisk, og utbasunere "Birra Datsja" og "sapmi for samer!" under premieutdelingen til turistklassen i VM for sledekjøring med rein.....

mandag 18. april 2011

Anonymitet på nett

File:Tor logo0.png
En ting er å bruke proxy for å skjule egen IP adresse, men Jacob Appelbaum og verdens beste hackere har funnet opp netttjenesten Tor The Onion Routing- network, som bl.a. har bidratt sterkt til revolusjonene i midtøsten og nord afrika, samt wikileaks : https://www.torproject.org/ ...
Dette vil nok også bli aktuelt å bruke her i Norge etter at Stortinget, vedtok datalagringsdirektivet .

Hvorfor er vi ikke anonyme på nett?
En ting er hva som faktisk er lagt ut.
Det kan du lett sjekke på www.iam.no der du kan søke etter onlineinformasjon om din person.
Det er også lett ågjennomføre et googlesøk med "navnet ditt" i anførselstegn. Selv har jeg 476 direktetreff på google, der jeg dukker opp i alt fra avisartikler, resultatlister eller nettsteder.
Når vi kjenner nettstedet vi står på er det enklere å få infomasjonen fjernet, dersom innholdet er i konflikt med norsk lov.

Det skumle er det som ikke er synlig..
Alle våre linkeklikk etter et søk blir lagra på databaser med vår ip adresse, som kan gi et bilde av vår adferd og interesser.
På komersielle sider blir alle dine kjøp lagret på din brukerprofil, noe som kan hjlpe nettleverandøren å gi deg korrekt reklame til deg.
Slike informasjonskapsler lar seg ikke slette. De gjenoppretter seg selv...
Informasjonen kan bli solgt til nettreklame selskaper.
Databasene kan bli hacket.
Myndighetene har krav på å få utlevert informasjon om de ønsker det.
Google, Facebook, og andre nettsamfunn og søkermotorer, lagrer informasjon om alle dine søk og disse informasjonene kan bli bruktt/misbruke på samme måte. Absolutt alt du har gjort på nettet er lagret et eller annet sted. Tjenestene er selvfølgelig ikke gratis, fordi din personlige brukerprofil er interessant for nettreklamebrasnjen som er villig til å betale for din profil.

Hvordan holde seg anonym?
Jacob Appelbaum betaler alltid med kontanter, har hemmelig adresse, oppgir aldri persondata på nettet, og henter posten sin post restante. Han bruker aldri sin egen datamaskin igjen dersom han har vært lenge borte hjemmefra.

Altså ikke bruk din faste hjemmee-postadresse når du benytter netttjenester. Da har du i allefall mulighet til å slette brukernavnet ditt, dersom du mottar mye spam...
Vær bevisst hva du oppgir av informasjon på nettet.