mandag 18. april 2011

Anonymitet på nett

File:Tor logo0.png
En ting er å bruke proxy for å skjule egen IP adresse, men Jacob Appelbaum og verdens beste hackere har funnet opp netttjenesten Tor The Onion Routing- network, som bl.a. har bidratt sterkt til revolusjonene i midtøsten og nord afrika, samt wikileaks : https://www.torproject.org/ ...
Dette vil nok også bli aktuelt å bruke her i Norge etter at Stortinget, vedtok datalagringsdirektivet .

Hvorfor er vi ikke anonyme på nett?
En ting er hva som faktisk er lagt ut.
Det kan du lett sjekke på www.iam.no der du kan søke etter onlineinformasjon om din person.
Det er også lett ågjennomføre et googlesøk med "navnet ditt" i anførselstegn. Selv har jeg 476 direktetreff på google, der jeg dukker opp i alt fra avisartikler, resultatlister eller nettsteder.
Når vi kjenner nettstedet vi står på er det enklere å få infomasjonen fjernet, dersom innholdet er i konflikt med norsk lov.

Det skumle er det som ikke er synlig..
Alle våre linkeklikk etter et søk blir lagra på databaser med vår ip adresse, som kan gi et bilde av vår adferd og interesser.
På komersielle sider blir alle dine kjøp lagret på din brukerprofil, noe som kan hjlpe nettleverandøren å gi deg korrekt reklame til deg.
Slike informasjonskapsler lar seg ikke slette. De gjenoppretter seg selv...
Informasjonen kan bli solgt til nettreklame selskaper.
Databasene kan bli hacket.
Myndighetene har krav på å få utlevert informasjon om de ønsker det.
Google, Facebook, og andre nettsamfunn og søkermotorer, lagrer informasjon om alle dine søk og disse informasjonene kan bli bruktt/misbruke på samme måte. Absolutt alt du har gjort på nettet er lagret et eller annet sted. Tjenestene er selvfølgelig ikke gratis, fordi din personlige brukerprofil er interessant for nettreklamebrasnjen som er villig til å betale for din profil.

Hvordan holde seg anonym?
Jacob Appelbaum betaler alltid med kontanter, har hemmelig adresse, oppgir aldri persondata på nettet, og henter posten sin post restante. Han bruker aldri sin egen datamaskin igjen dersom han har vært lenge borte hjemmefra.

Altså ikke bruk din faste hjemmee-postadresse når du benytter netttjenester. Da har du i allefall mulighet til å slette brukernavnet ditt, dersom du mottar mye spam...
Vær bevisst hva du oppgir av informasjon på nettet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar